TYÖHAASTATTELUUN

Tiistai 7.11.2017

 

Siitä onkin vierähtänyt jo tovi, kun tätä blogia on viimeksi päivitetty. Kesä meni taas hujauksessa (jos sitä koskaan edes olikaan) ja nyt joulu jo kolkuttelee ovella. Talous näyttää hienoisia paranemisen merkkejä, mutta valitettavasti työttömien määrä on vieläkin huima. Tämä näkyy suoraan hakijoiden määrässä ja yksittäisen hakijan mahdollisuuksissa päästä kertomaan itsestään lisää kasvotusten.

Pääsitkö haastatteluun? Onnea! Se on jo kunnioitettava saavutus nykyisillä työmarkkinoilla, joten taputa itseäsi selkään. Loppu onkin pitkälti kiinni siitä, miten hoidat haastattelutilanteen eduksesi. Ajattelinkin, että olisi paikallaan kirjoittaa siitä, miten työhaastattelusta saa maksimaalisen hyödyn ja mihin asioihin me haastattelijat kiinnitämme huomiota.

Työhaastatteluun

Kun kutsu käy

Mikäli sait kutsun haastatteluun, ole asiasta iloinen ja saavu ajoissa paikalle samalla asenteella; innostunut olemus viestii paljon sinusta ja myös motivaatiostasi työpaikkaa kohtaan. Hymyile, katso silmiin ja esittele itsesi napakalla kädenpuristuksella – nämä ovat tuttuja asioita, mutta niiden korostaminen ei todellakaan ole ajanhukkaa. Ne kertovat paljon sinusta niin ihmisenä, kuin työntekijänäkin. Vaikka tilanne jännittää, pyri olemaan oma itsesi ja välttämään ulkoa opeteltuja vastauksia.

Kokosin muutaman ihan konkreettisenkin vinkin työhaastatteluun:

  • pidä kirjaa mihin työpaikkoihin ja -tehtäviin olet jo hakenut
  • tutustu aina etukäteen haettavaan yritykseen ja työtehtävään
  • mieti, missä olet vahvimmillasi ja missä olisi vielä kehitettävää – näihin pitäisi jokaiselta löytyä vastaus
  • mieti, miksi juuri sinä olisit oikea valinta tehtävään
  • ennen kaikkea tuo rohkeasti esille motivaatiosi kyseistä tehtävää kohtaan!

Haastattelijoille ensivaikutelma syntyy jo ihan muutamassa sekunnissa. Huoliteltu ulkoasu ja kohteliaisuus kertovat jo itsessään, että tilanne on sinulle tärkeä. Lisäksi paikalle on syytä saapua ajoissa. Älä panikoi, jos meinaat myöhästyä, olet tullut toisiin aatoksiin työpaikan suhteen tai sinulle tulee pakottava este – ihmisiä täälläkin ollaan ja asiasta ilmoittamalla saadaan hommat varmasti järjestymään eikä kenellekään jaa pahaa makua suuhun.

Kaikkien näiden ohjeiden jälkeen sanomme kuitenkin, että tule sellaisena kuin olet. Näyttelijänlahjoja ei näissä hommissa arvosteta ja pitkän kokemuksen omaavat haastattelijat kyllä huomaavat, onko hakija oma aito itsensä. Joskus luonne ratkaisee lopullisessa valinnassa, joten anna persoonallisuutesi näkyä!

Hyvää syksyn jatkoa ja tsemppiä haastatteluihin!

 

Tiia

Alen Consulting Oy